Рейтинги місцевих партій продовжують зростати по всій Україні

Горсовет Запорожья

Місцева партія – впевнений лідер симпатій виборців Запоріжжя

Про це наголошує кандидатка політичних наук Лілія Жужа.

У цілому по Україні рейтинг партії влади “Слуга народу” скотився до 15,5% (нагадаємо, рік тому ця партія виграла вибори до Верховної Ради з результатом 43,16%, а з урахуванням мажоритарників вона взяла 60% місць в парламенті). ]]>Рейтинги]]> інших всеукраїнських партій ще менші: по 11,4% в середньому по Україні отримують ОПЗЖ і “ЄС” Порошенко.

Изображение

У той же час показники місцевих партій продовжують зростати по всій Україні. Візьмемо останні дослідження тієї ж групи “Рейтинг” у різних регіонах. Можна відзначити, що від Чернівців до Маріуполя тон задають партії, які не представлені у Верховній Раді, проте добре знайомі місцевим жителям. Так, в Чернівцях сума рейтингів одразу трьох місцевих партій («Рідне місто», «Єдина альтернатива», партія Чернівчан) становить 33,5%. У Вінниці “Українська стратегія”, яку пов’язують з екс-мером цього міста Гройсманом – 51,2%. У Маріуполі Блок мера Вадима Бойченка лідирує з рейтингом 55,2. У Білій Церкві місцева партія «Біла Церква разом» набирає 23,6%.

Запоріжжя і Запорізька область теж відносяться до числа регіонів, де місцева партія – впевнений лідер симпатій виборців. Згідно з опитуванням групи “Социс”, ]]>за “Партію Володимира Буряка” Єднання “збираються проголосувати 41,6% виборців на виборах до міської ради і 34,5% – на виборах до обласної]]>. Жодна всеукраїнська партія в нашому регіоні й близько не підбирається до цих показників.

Пояснення того, чому люди в таких регіонах, як Запоріжжя, голосують “за своїх”, а не за київських політиків, дуже просте. Результати тих і інших – очевидні.

З одного боку, незважаючи на глибоку економічну кризу, до якої київські політики довели країну, попри всі карантинні та інші обмеження, місцевій владі вдається системно і комплексно розвивати місто. Чого при інших владах не спостерігалося навіть у більш “заможні” часи.

Упорядковуються вулиці міста, розвивається громадський транспорт, впорядковуються парки і сквери, оснащуються лікарні та поліклініки, ремонтуються дороги, розвивається інфраструктура. Місто без жодної копійки з держбюджету побудувало новий термінал аеропорту. Люди, які роблять ці реальні справи замість гучних заяв, об’єдналися в “Партію Володимира Буряка” Єднання “, щоб продовжити розпочате, продовжити розвивати місто і регіон.

З іншого боку, у Верховній Раді, незважаючи на більшість однієї партії, якій українці видали захмарний кредит довіри рік тому, тривають чвари, корупційні скандали, вирішуються питання олігархів, а не актуальні проблеми людей.

І проблеми не тільки у партії влади. Інші партії в парламенті або виступають в ролі статистів, “підтанцьовки”, або вирішують свої приватні політичні питання, навіть не намагаючись уявити і захистити чіткий план, як вивести Україну з затяжної економічної кризи, як підняти рівень життя українців.

Кому потрібні в місцевих радах партії, керовані з Києва тими людьми, які сьогодні засідають в українському парламенті? Що вони можуть запропонувати на місцевому рівні, якщо їх “кращі” представники, відібрані по всій країні до Верховної Ради, демонструють свою безпорадність? Що будуть робити їх представники в місцевих радах? Голосувати за карантин на місцевому рівні – тому що так вигідно звалювати економічну кризу на коронавірус, прикриваючи власну некомпетентність?

Запорожці посилають всеукраїнським партіям просте повідомлення: перш ніж наполегливо втручатися в справи міста й області, покажіть, на що ви здатні в Верховній Раді. Покажіть хоч якісь позитивні зрушення в економіці України, в рівні життя людей. Завойовувати підтримку людей потрібно справами, а не словами.

Джерело:]]> "Запорозька Січ"]]>