Чого чекають українці від місцевих політичних лідерів

Мэрия Запорожья

53% виборців готові голосувати за місцеву партію на виборах до органів самоврядування.

Юрій Мосаєв, кандидат соціологічних наук:

Изображение– З чого формується довіра до місцевого політика? Що впливає на вибір, який ми робимо, коли йдемо голосувати? Харизма, лідерські якості, вміння домовлятись, стратегічне бачення розвитку нашого населеного пункту чи підтримка політичної партії, яка має забезпечити результативну діяльність свого політика? В українського виборця ці настрої суттєво відрізняються. Якщо голосуємо за політика національного масштабу, то віримо партії, котра його висуває, а якщо місцевого – то партії, яку цей політик представляє. Згідно з новим опитуванням групи Рейтинг, 53% виборців готові голосувати за ]]>місцеву партію]]> на виборах до органів самоврядування, і лише 27% – за національну.

Цього тижня польський політик Шимон Головня, який на президентських виборах посів 3 місце в першому турі (набрав 13,87%) оголосив, що вирушає у тур Польщею. Несподіване і дивне рішення (вибори відбулись 28 червня). Начебто, щоб рекламувати своє громадянське об’єднання "Польща 2050". Насправді ж, його ідеї та програма настільки сподобались полякам, що вони почали створювати осередки "Польщі 2050" в різних регіонах, аби вирішувати місцеві проблеми, пов’язані з облаштуванням міст та розвитком інфраструктури. Наступні місцеві вибори в Польщі мають відбутись у 2023 році, і створення локальних організацій типу "Польща 2050" – це добрий старт для місцевих лідерів, які хочуть працювати для своїх громад, а найважливіше – для людей, які прагнуть змін і мають до кого звернутись.

Експерти зауважують, що довіра до місцевих політиків, яка завжди була притаманна польським громадянам, тепер трансформується в довіру до програми і дій. Такий рух набирає все більше обертів у Європі, бо хороші дороги, дитячі майданчики та інші комунальні зручності – це вже давно виконані обіцянки, і тепер прийшла черга на розумну забудову, велодоріжки, тощо. Під такою програмою люди охоче підписуються, об’єднуються і починають діяти, а політиків, котрі працюють з ними, називають "політиками нового покоління".

Изображение

Україна має подібні очікування щодо ]]>політичних лідерів на місцях]]>. Перетасовування тієї самої колоди облич, а значить і тих самих методів роботи, українцям набридло. Вони теж охоче чекають на "політиків нового покоління". Згідно з ]]>дослідженням]]> групи Рейтинг, 38% запоріжців готові проголосувати за партію на місцевих виборах, якщо її лідер є політиком нового покоління, 42%, якщо партія представляє команду політиків нового покоління. Варто зауважити, що у цьому випадку йдеться не стільки про вік політика, скільки про підхід у роботі, нестандартні рішення та перспективу розвитку міста, а найважливіше – це знання проблемних питань зсередини. Об’єднання навколо діяльності такого лідера, підтримка його команди на виборах є складовими довіри, яку він формує у свого електорату. До слова, рейтинг мера Запоріжжя Володимира Буряка, згідно з дослідженням, опублікованим у червні Інститутом соціологічних досліджень та громадських ініціатив (ISRSI), становить 56,4%, і значною мірою перекладається на його новостворену ]]>партію "Єднання"]]>, повідомляє ]]>"Запорозька Січ"]]>.

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

То що ж формує в нас довіру до місцевого політика? Аж ніяк не політична чи партійна приналежність, аж ніяк не підтримка представників центральної влади, а лише конкретні результати діяльності і прозоре управління структурами міста. Виборці чітко розрізняють питання, які мають вирішуватись на локальному рівні, а які – на загальнодержавному. І довіряють тому, хто в цих рішеннях найкращий.