В Запоріжжі продовжує свою роботу всеукраїнська дискусійна платформа "Хортиця: видатна історія — велике майбутнє"

Хортица
Сьогодні відбувся третій етап обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія — велике майбутнє». Ініціатором проведення великої розмови щодо сьогодення та майбутнього Хортиці виступила Запорізька облдержадміністрація.

Під час чергового етапу обговорювали тему захисту та збереження природи Хортиці. Серед запрошених експертів були: заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко, в. о. директору Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Сергій Карпій, завідувачка сектора охорони природи Національного заповідника Хортиця Світлана Охріменко, начальник управління соціальної сфери комбінату «Запоріжсталь» Сергій Самарський групи компаній Метінвест, еколог-краєзнавець, керівник ГО Асоціація «Екологічна освіта» Віталій Шелегеда, доктор філософських наук, співробітник Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України Юрій Завгородній, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ, доктор біологічних наук, професор Олександр Рильський та інші, повідомляє ]]>"Індустріалка"]]>.

Керівництво Національного заповідника впевнено — захист довкілля Хортиці надважливе питання, що має вирішуватись в комплексі з іншими проблемами острову.

Изображение

— Хортиця це набагато більш складний об’єкт, ніж просто набор пам’яток історії. Це велика територія на якій поєднуються сакральні об’єкти, власне археологічні пам’ятки, та унікальна природа в центрі великого міста. Виключно при комплексному підході можна зрушити з місця розв’язання проблем Хортиці. Має бути системна робота влади, інвесторів, громадськості. Як раз зараз, під час обговорення ми намагаємось ширше осмислити стратегію розвитку, аби зберігаючи Хортицю, зробити острів і перлиною, і магнітом, і місцем сили, — вважає директор заповідника Максим Остапенко.

Насамперед головні проблеми заповідника в сфері охорони природи це: засмічення, браконьєрство, ризик пожеж, загроза знищення червонокнижних рослин. Фахівці пропонують підвищувати рівень природоохоронної пропаганди та розробити ефективний механізм стягнень за порушення норм захисту природи.

— Взагалі аби зберегти цінності Хортиці треба підвищувати рівень свідомісті громадян, насамперед відвідувачів острову. Для цього треба постійно проводити просвітницьку роботу щодо Хортиці в усіх ЗМІ. Хортиця виконує не тільки основну свою функцію, як просвітницький, історико-культурний центр. Це і місце збереження довкілля. Тут ми маємо дуже цінній подарунок від історії та природи, — впевнений доктор біологічних наук, професор Олександр Рильський.

Наразі велика частина природоохоронних заходів фінансується з місцевого бюджету. Реалізація профільної програми дозволила озброїти заповідник сучасними засобами захисту довкілля.

Изображение

— На велосипедах та електроскутерах територію Хортиці патрулюють працівник заповідника. При собі мають необхідний мінімум, аби перейти до ліквідації пожежі ще до приїзду вогнеборців. Також на допомогу приходять і сучасні технології – з повітря патрулюють територію дронами. Усе обладнання придбане коштом обласного бюджету протягом останніх років, — розповів в. о. директору Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Сергій Карпій.

Як відомо, цього року планується до втілення перший етап оновлень об’єктів на острові Хортиця. Це стало можливим завдяки увазі Президента України Володимира Зеленського, який взяв під особистий контроль відродження Хортиці. Партнером національного проєкту стала компанія Метінвест. Міністерство культури та інформаційної політики України, Запорізька облдержадміністрація та «Запоріжсталь» вже підписали Меморандум щодо консолідації зусиль щодо оновлення Хортиці. Представник комбінату «Запоріжсталь» Метінвесту запевнив, що дбайливе відношення до природи ключова позиція проєкту.

— Абсолютно зрозуміло, що Хортиця сьогодні недооцінена, нереалізована повною мірою. Острову не вистачає рішень, які піднімуть важливість острова та його привабливість на новий рівень. І дуже важливо, що проєкт переродження Хортиці враховує важливість дбайливої реконструкції — це один з опорних принципів його реалізації. Вважаю вкрай важливим, що в рамках публічного обговорення майбутнього оновлення Хортиці, велику увагу приділено збереженню її природної цілісності, — вважає Сергій Самарський.

Стати учасником розмови в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія — велике майбутнє» мав можливість кожен охочий, треба було лише заповнити відповідну «Google-форму». Зважаючи на карантинні обмеження обговорення тривали онлайн на базі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій», яка є офіційним партнером дискусійної платформи.

Изображение